"Zonder WOI bestond ik niet"
Veertien verbrande, dode bomen verbinden de nieuwe herdenkingstocht Splinters in Alveringem. Achter elke boom schuilt een bijzonder verhaal over gewone mensen tijdens de Eerste Wereldoorlog. Het verhaal van Marie Thérèse is er één van. "De oorlog heeft mijn ouders bij elkaar gebracht", vertelt dochter Alice Deleuze (88) uit Ieper.
"Oorlog en liefde, dat lijkt tegenstrijdig. Maar in ons gezin gaan de twee samen", vertelt Alice Deleuze tijdens de voorstelling van het project Splinters in Alveringem. "Mijn mama Marie Thérèse Billiet woonde met haar ouders in de hoeve Billiet, waar vooral Belgische soldaten ingekwartierd zaten tijdens de Eerste Wereldoorlog. Eén van hen was Edmond Deleuze. De liefde tussen hen bloeide snel, maar eindigde abrupt. Edmond werd in juni 1915 dodelijk geraakt door een obus in Diksmuide. Het was een van zijn eerste dagen aan het front. Vooraf had hij mijn moeder op het hart gedrukt dat ze zijn spaargeld aan het fonds voor oorlogsweduwen en -wezen mocht geven indien hem iets zou overkomen."
In Alveringem kreeg Edmond Deleuze zijn laatste rustplaats. "Na die woelige oorlogsjaren kwam zijn broer Florimond Deleuze naar het graf kijken, want Edmond zou overgebracht worden naar het familiegraf in Doornik. Hij bracht ook een bezoekje aan de hoeve. De vonk tussen mijn moeder en Florimond sloeg over. Ze trouwden in 1920 en kregen samen vier kinderen, waarvan ik de jongste ben. Ze verhuisden naar Izegem, waar ik tot twee jaar geleden woonde. Mijn vader kon uren over de oorlog vertellen. Hoeveel keer zou hij zijn twee grote boeken vol herinneringen niet hebben open geslagen? Ook mijn kinderen luisterden geboeid naar al die verhalen. Ik bezoek nog vaak de hoeve Billiet en vind het fantastisch dat mijn vader en oom nu zo'n mooi eerbetoon krijgen."
Stefaan Sampers van de Alveringemse cultuurraad bedacht het concept van 'oorlogskruistocht Splinters'. Op veertien locaties met een verhaal staan dode bomen. Die zijn samen verbonden door een recreatieve fietsroute. Wie de QR-codes op de stam inscant, verneemt het verhaal. Ook op de kaart van de route zijn de getuigenissen kort samengevat. De volledige toer is 45 kilometer, maar je kan ook kleinere lussen maken. "Bomen dragen altijd sporen van mensen. Hier staan ze nu symbool voor de vele oorlogsverhalen", zegt Stefaan Sampers. Leo Bonte vond veertien treffende verhalen.
Historische locaties
Daarnaast staan er langs de route ook tien grote foto's met oorlogstaferelen op historische locaties. Op 11 september wordt de Kapelanij officieel geopend en ook daar komt de Eerste Wereldoorlog aan bod samen met de rol van de controversiële Cyriel Verschaeve. De route Splinters kost twee euro. Info: 058/28.88.81 of www.oorlogskruistocht.be.
Bron: HLN.be