Al maanden voelen de dorpsbewoners van Leisele zich gegijzeld door de werken. "Een nachtmerrie", zegt Yvette. "Mijn buurvrouw moest zelfs verhuizen omdat er geen stookolie aan huis kan geleverd worden. Onze opritten zijn onbereikbaar. We moeten door de modder met onze boodschappen."

De wegenwerken in Leisele gingen eind 2014 van start. Zowat alle straten, pleinen en voetpaden worden aangepakt. De dorpsbewoners waren blij met de vernieuwing, maar nu de problemen zich opstapelen is dat veranderd. "Al sinds juli vorig jaar kan ik niet meer met de auto tot bij mij thuis", zegt Yvette Vits uit de Veurnestraat. "Mijn dochter Naninka moet al mijn boodschappen met de kruiwagen tot hier brengen. Ze moest zelfs maandenlang parkeren aan de school, honderden meters ver. En dan maar ploeteren door de modder. In de kerstvakantie zou het probleem opgelost zijn. Maar van hun beloftes kwam niets in huis, integendeel. De werken werden stilgelegd op 50 meter van ons huis. Onze buurvrouw Magda moest zelfs intrekken bij haar dochter. Door de werken kunnen ze geen stokolie komen leveren en zit ze in de kou. En wat als er iets gebeurt? De brandweer en de ambulance zouden nooit tot hier geraken."

Door de modder naar school
Een kleine rondvraag bij de bewoners leert dat Yvette en Naninka niet de enigen met klachten zijn. "Het is een totale nachtmerrie", stelt iemand zelfs onomwonden. "Alle afval moet op één plaats verzameld worden, maar er is slechts één container. Gevolg: een immense, stinkende afvalberg." Elke buurtbewoner heeft wel een klacht. "Een man die halverwege de straat woont moet zijn kleuters te voet naar school doen met hun laarsjes aan, door de modder. Op school moeten ze dan andere kleren aantrekken."
Hopen stenen
Ook de manier van werken kan op weinig begrip rekenen. "Ze zijn overal tegelijk aan het werk, het hele dorp is gegijzeld. Nu eens een stukje hier, dan weer een stukje daar, maar nooit wordt er iets afgewerkt. Bekijk de trottoirs: hier en daar ontbreekt een lap van twintig meter. De ene kan wel zijn huis binnen en de andere niet. En overal liggen er stenen of werkmateriaal, gewoon op een hoop. Sommige huizen leden al schade door de werken. Als we de werfleider erover aanspreken, lacht hij ons gewoon uit. We zijn ten einde raad."
Werfleider Cedric van aannemer RTS uit Zedelgem ontkent dat hij de klachten van de bewoners negeert. "We werken zo snel mogelijk.We zitten zelfs enkele maanden voor op schema", zegt hij. "Maar we werken ook met onderaannemers en veel van de kasseileggers zijn Portugezen. Die kan ik geen bevelen geven." Ook burgemeester Gerard Liefooghe is op de hoogte van de klachten. "Ik sta open voor alle vragen", zegt hij. "Ik zal ervoor zorgen dat er snel een extra vuilcontainer geplaatst wordt. Elke twee weken heb ik zituur in Leisele en elke week kom ik de werf inspecteren. Ik ben altijd bereikbaar om te zoeken naar oplossingen."
Bron: HLN.be