Plannen N8 terug naar af

24-03-2016 14:46

Nadat de Raad van State verschillende (deel)plannen rond de problematiek van de N8 / A19 vernietigd heeft, werd er ddoor het Vlaams Parlement opnieuw gediscussieerd over het dossier. Vlaams Parlementslid Emmely Talpe (Open VLD) heeft er minister van mobiliteit Ben Weyts aangespoord alle plannen voor een betere verbinding tussen Ieper en Veurne te herbekijken, inclusief een mogelijke doortrekking van de A19. Minister Weyts is bereid op deze vraag in te gaan, maar niet alle betrokkenen in de regio zijn er even opgezet mee. Het Laatste Nieuws sprokkelde reacties:

Lode Morlion, burgemeester Lo-Reninge:  "Meer dan een jaar geleden heeft het stadsbestuur een brief gestuurd naar minister Ben Weyts. We wachten nog altijd op antwoord. Ons standpunt over de heraanleg van de N8 is niet gewijzigd. Wij willen een degelijke weg waar het trage en snellere verkeer kan rijden, aangevuld met fietspaden langs weerszijden van de weg", 

Frank De Poortere, actiecomité 'Geen streep door de Westhoek': "Er ligt al genoeg studiemateriaal op tafel. Het grootste deel van de problemen zou al opgelost zijn als de N8 deftig heraangelegd zou worden binnen de bestaande bedding. De Raad van State heeft de twee bypassen vernietigd, maar daarom moet het volledige plan nog niet in de vuilbak. Een doortrekking van de snelweg omschrijf ik als 'wishful thinking'."

Peter Roose, burgemeester Veurne: "Of er nu een nieuwe studie komt of niet, dat heeft geen impact op de heraanleg van de N8 tussen Veurne en het kruispunt Myosotis in Beauvoorde"

Gerard Liefooghe, burgemeester Alveringem: "Er zijn drie grote problemen met de N8: het is te gevaarlijk voor fietsers, landbouw-, vracht- en gewoon verkeer zijn niet op elkaar afgestemd en de leefbaarheid van de dorpen komt in het gedrang."

Jan Durnez, burgemeester Ieper:  "Er moest sowieso een stap worden gezet. Ik hoop alleen dat het vanaf nu snel gaat en dat er binnenkort klaarheid wordt geschept in deze zaak. Het verbaast me dat het plan om de A19 door te trekken weer bovengehaald wordt, maar ik vermoed dat het om een formaliteit gaat en dat men, na het herbekijken van de vijf modellen, tot dezelfde conclusie zal komen over een eventuele doortrekking van de A19."

 

Dit zijn de 5 tracés die de voorbije jaren op tafel lagen:

Het A19-dossier, dat al jaren aansleept, kwam in april 2005 in een stroomversnelling. Toen werd een studie met 'vier modellen' onderzocht.


In model 1 werd de A19 doorgetrokken van Sint-Jan tot in Veurne.

Model 2 voorzag een afbuiging naar de N8, iets voorbij Woesten.

Model 3 had een overlapping in het oosten met de provincieweg N369 die zou aansluiten op een nog onbestaande verbinding met de Veurnseweg.

Model 4, dat de meeste kritiek kreeg, stelde voor om de N8 te optimaliseren en te verbreden, met een omleiding rond Brielen en rond Hoogstade.

Nadien kwam de Vlaamse regering zelf met een vijfde model op de proppen. Van op de Noorderring in Ieper (N38) zou een nieuw stuk weg worden aangelegd tot iets ten noorden van Woesten om daar aan te sluiten op de N8.

In de loop van 2007 onderzochten specialisten het effect op het milieu van alle modellen. Model 3 kwam als beste uit de bus, maar toenmalige minister van Openbare Werken Crevits koos voor model 5. Daarna werd een gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan opgesteld, waarin de bypass rond Brielen en Woesten opgenomen was. Toen de regering het plan in juni 2013 wou vastleggen, dienden twaalf Brielenaars, die langs die toekomstige bypass wonen, een verzoekschrift in bij de Raad van State, met de vraag het plan te vernietigen. Ze kregen gelijk van de Raad van State, die zich afvroeg waarom model 3 niet langer op tafel lag. Daarop kwam toen geen duidelijk antwoord. 

Bron: Het Laatste Nieuws - DCH