Een eerste boek heet 'Spreuken & Zegswijzen 1'. "Daarin staan honderden West-Vlaamse spreuken en hun uitleg", zegt voorzitter van de Dialectgenootschap Raf Sonneville. "We haalden die spreuken uit de rijke verzameling van Roger De Cadt (88), die roots heeft in Alveringem, maar al jaren in het Antwerpse woont. Zijn hele leven houdt Roger al West-Vlaamse spreuken bij. Duizenden heeft hij er al. Die hebben we nu gekregen en willen we volgens thema's publiceren. In het eerste boek zijn dat gezegden over geld en prijs, sterven en dood en het boerenleven."
"Fier zijn op 't West-Vlaams"
Het dialectgenootschap Bachtn De Kuupe heeft zijn Academie opgericht. "Met tien West-Vlamingen buigen we ons over de spelling van het dialect, doen we onderzoek en geven we jaarlijks een boek uit", zegt voorzitter Hans Berquin.
3.400 spreuken
Roger was trots tijdens de voorstelling. "Tijdens de Tweede Wereldoorlog woonde ik in Alveringem. Netjes hield ik de West-Vlaamse spreuken en woorden bij die ik van mijn familie of op school hoorde. Vandaag, 72 jaar later, heb ik 3.400 spreuken. Aanvankelijk schreef ik dat allemaal in schriftjes en op fiches, maar gelukkig is mijn archief ondertussen gedigitaliseerd. Er komen nog altijd spreuken bij."
"Mijn ouders waren West-Vlamingen die een beter leven opzochten in Antwerpen. Toch werd er thuis altijd West-Vlaams gesproken", gaat Roger verder. "Toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak, was het niet veilig in Antwerpen en keerden we terug naar Alveringem. Pas daar begon ik het West-Vlaams op te schrijven. Als lid van de Dialectgenootschap schonk ik tien jaar geleden 2.800 spreuken aan het genootschap. Ik ben blij dat die nu gepubliceerd worden."
Bron: HLN.be